

Alumni 졸업생
2024년 8월 졸업
이정수 박사 (Ph.D Jung-Soo Lee)
직위 │ 박사후연구원 (2023 ~ 2024)
근무처 │ UMass Amherst 박사후연구원
이메일 │ food_passion@naver.com
《연구주제 》
Utilization of Naturally-derived Polymers as Biodegradable Food Packaging Materials and Fat Replacers in Meat Alternatives: Sourced from Plants, Algae, and Bacteria
2023년 2월 졸업
최인영 박사 (Ph.D Inyoung Choi)
직위 │ 박사후연구원 (2021 ~ 2023)
근무처 │ UC Davis 박사후연구원
이메일 │ haunlzy@naver.com
《연구주제 》
Reliable Indicators for Detection of Food Quality Changes Related to Microbial Activities : Bacteria- and Gas-sensing Indicators
이정수 (Jung-Soo Lee)
학위 │ 박사과정 (2019년 2학기 입학)
근무처 │ 우리연구실 박사후연구원
이메일 │ food_passion@naver.com
《연구주제 》
Utilization of Naturally-derived Polymers as Biodegradable Food Packaging Materials and Fat Replacers in Meat Alternatives: Sourced from Plants, Algae, and Bacteria
안지원 (Jiwon Ahn)
학위 │ 석사과정 (2021년 1학기 입학)
근무처 │ SK온
이메일 │ cutykate123@naver.com
《연구주제 》
Effects of postharvest edible coating treatments combined with UV-C laser surface treatment on quality and storage period of potatoes
이성윤 (Seongyun Lee)
학위 │ 석사과정 (2021년 1학기 입학)
근무처 │ SK온
이메일 │ sy090158@naver.com
《연구주제 》
Effects of ionic crosslinking by Ca2+ on barrier properties and stability of alginate coating layer in polypropylene multi-layer film
정유정 (You Jeong Jeong)
학위 │ 석사과정 (2021년 1학기 입학)
근무처 │ 동서식품
이메일 │ youjeong.jeong@gmail.com
《연구주제 》
Effect of monovalent salt solution supply on physicochemical properties of high-moisture extruded pea protein isolate as a plant-based meat alternative
2022년 2월 졸업
김소현 (Sohyeon Kim)
학위 │ 석사과정 (2020년 1학기 입학)
근무처 │ 롯데중앙연구소
이메일 │ galaxy_0222@naver.com
《연구주제 》
High moisture extrusion processing technology for meat alternatives with soy and pea protein isolates
최민혜 (Min Hye Choi)
학위 │ 석사과정 (2020년 1학기 입학)
근무처 │ 대상
이메일 │ choimh970301@gmail.com
《연구주제 》
Aging properties of corn starch/pea protein isolate-based films plasticized with sorbitol
최혜린 (Hyelin Choi)
학위 │ 석사과정 (2020년 1학기 입학)
근무처 │ 오뚜기
이메일 │ 7lucky3@naver.com
《연구주제 》
Development of CO2 indicator sachet using stabilized anthocyanins extracted from black goji (Lycium ruthenicum) and its application to food packaging
홍우택 (Wootaek Hong)
학위 │ 석사과정 (2020년 1학기 입학)
근무처 │ 대상
이메일 │ baii79860@gmail.com
《연구주제 》
Development of sweet potato starch films for improved solubility treated with acetylation/amide pectin/Ca2+ and theirs comparison by casting and extrusion processes
2021년 8월 졸업
최인영 (Inyoung Choi)
학위 │ 박사과정 (2016년 2학기 입학)
근무처 │ 우리연구실 박사후연구원
이메일 │ haunlzy@naver.com
《연구주제 》
Reliable Indicators for Detection of Food Quality Changes Related to Microbial Activities : Bacteria- and Gas-sensing Indicators
이영우 (Youngwoo Lee)
학위 │ 석사과정 (2019년 2학기 입학)
근무처 │ 롯데중앙연구소
이메일 │ msyoungwoo@gmail.com
《연구주제 》
Effects of ionic crosslinking by Fe on physical and water resistant properties of alginate films
2021년 2월 졸업
김승연 (Seungyeon Kim)
학위 │ 석사과정 (2019년 1학기 입학)
근무처 │ 아워홈
이메일 │ ksyeon6855@naver.com
《연구주제 》
Development of multilayer film with anti-insect agent from star anise extracts for almond flake cereals storage
백윤희 (Yunhee Baek)
학위 │ 석사과정 (2019년 1학기 입학)
근무처 │ 코스맥스
이메일 │ piavia@naver.com
《연구주제 》
Development of insect-proof sachet containing a polyvinyl alcohol, xanthan gum and trans-cinnamaldehyde against plodia interpunctella
오혜원 (Hyewon Oh)
학위 │ 석사과정 (2019년 1학기 입학)
근무처 │ 국방부
이메일 │ dari888@naver.com
《연구주제 》
Evaluating the ratio of rice protein to soy protein on the physicochemical properties and textural characteristics of textured vegetable protein (TVP)
이보영 (Bo Young Lee)
학위 │ 석사과정 (2019년 1학기 입학)
근무처 │ 에스디생명공학
이메일 │ becky@naver.com
《연구주제 》
Development of chitosan-gelatin based films and edible coatings enriched with grapefruit seed extract for enhancement of cherry tomato safety
채태영 (Tae Young Chae)
학위 │ 석사과정 (2019년 1학기 입학)
근무처 │ 신세계
이메일 │ syd156@nate.com
《연구주제 》
Twin screw extruder parameters optimization in manufacturing extruded textured vegetable protein
신동찬 (Dongchan Shin)
학위 │ 석사과정 (2019년 1학기 입학)
근무처 │ 매일유업
이메일 │ nice3998@naver.com
《연구주제 》
Development of sweet potato starch-based edible film with improved water solubility through the addition of amidated pectin and acetylation of starch
2020년 2월 졸업
이준혁 (Junhyuk Lee)
학위 │ 석사과정 (2018년 1학기 입학)
근무처 │ 농심
이메일 │ happyhungry111@gamail.com
《연구주제 》
Screening, Isolating and Identifying Insect Repellent Compound from Dill (Anethum graveolens Linne) Seed Extracts to Enhance Safety of Grain Storage
유다솜 (Dasom Yoo)
학위 │ 석사과정 (2018년 1학기 입학)
근무처 │ CJ제일제당
이메일 │ ssomyd20@hanmail.net
《연구주제 》
Development of antibacterial polycaprolactone film against Escherichia coli by chemisorbed bacteriophage T4
2019년 8월 졸업
이은실 (Eun-sil Lee)
학위 │ 석사과정 (2017년 2학기 입학)
근무처 │ 농심켈로그
이메일 │ jel4731@hanmail.net
《연구주제 》
Development of the antimicrobial mung bean starch/guar gum-based edible coating emulsions to retard retrogradation of rice cake
2019년 2월 졸업
류지수 (Ji Sou Lyu)
학위 │ 석사과정 (2017년 1학기 입학)
근무처 │ 한국쓰리엠
이메일 │ jsfille@korea.ac.kr
《연구주제 》
Development of biodegradable antimicrobial films by extrusion and its application for active food packaging
박민아 (Min A Park)
학위 │ 석사과정 (2017년 1학기 입학)
근무처 │ 식품안전정보원
이메일 │ mminaaa@hanmail.net
《연구주제 》
Development of multi-functional packaging materials with anti-insect and antimicrobial agents
송홍건 (Hong-geon Song)
학위 │ 석사과정 (2017년 1학기 입학)
근무처 │ 우리연구실 박사과정 진학
이메일 │ song_1482@naver.com
《연구주제 》
Development of whey protein isolate-coated packaging films with multi-functionality using an industrial manufacturing facility
2018년 8월 졸업
장윤지 박사 (Ph.D Yoonjee Chang)
직위 │ 박사후연구원 (2016 ~ 2018)
근무처 │ 국민대학교 식품영양학과 교수
이메일 │ yoonjee1208@gmail.com
《연구주제 》
Development of bioactive packaging materials with antimicrobial agents for control of growth of bacterial pathogens in foods
주은미 (Eunmee Joo)
학위 │ 석사과정 (2016년 1학기 입학)
근무처 │ CJ제일제당
이메일 │ bus882@naver.com
《연구주제 》
Development of protein based coating formulations for high oxygen barrier multilayer films
2018년 2월 졸업
송현주 (Hyunju Song)
학위 │ 석사과정 (2016년 1학기 입학)
근무처 │ -
이메일 │ rgoqkqn0406@naver.com
《연구주제 》
Migration study of caprolactam from polyamide 6 sheets into food simulants
엄혜영 (Haeyoung Eom)
학위 │ 석사과정 (2016년 1학기 입학)
근무처 │ 한국식품안전관리인증원
이메일 │ iamhy417@naver.com
《연구주제 》
Waxy corn starch and gum-blended edible coating on Korean rice cakes to retard starch retrogradation
2017년 2월 졸업
강경모 (Kyungmo Kang)
학위 │ 석사과정 (2015년 1학기 입학)
근무처 │
이메일 │
《연구주제 》
Comparative migration study between experimental and estimated concentrations of antioxidants from polypropylene under severe processing conditions
성수현 (Soo Hyun Sung)
학위 │ 석사과정 (2015년 1학기 입학)
근무처 │ LG화학
이메일 │ soosung@korea.ac.kr
《연구주제 》
Cellulose nanocrystals from coffee silverskin in polylactic acid-based nanocomposite films through extrusion process
2016년 8월 졸업
김정헌 (Jungheon Kim)
학위 │ 석사과정 (2014년 2학기 입학)
근무처 │ 한국식품연구원
이메일 │ stefan1021@naver.com
《연구주제 》
Development of natural insect-repellent loaded halloysite nanotubes and their application to food packaging to prevent plodia interpunctella infestation
이정수 (Jung-Soo Lee)
학위 │ 석사과정 (2014년 2학기 입학)
근무처 │ 세계김치연구소
이메일 │ food_passion@naver.com
《연구주제 》
Development of non-ferrous oxygen scavenger and application to ground beef preservation
최인영 (Inyoung Choi)
학위 │ 석사과정 (2014년 2학기 입학)
근무처 │ 우리연구실 박사과정 진학
이메일 │ haunlzy@naver.com
《연구주제 》
Development of colorimetric pH indicator film using agar and potato starch combined with anthocyanin extracts from purple sweet potato
2015년 8월 졸업
이상은 (Sang Eun Lee)
학위 │ 석사과정 (2014년 1학기 입학)
근무처 │ 롯데케미칼
이메일 │ slee194@korea.ac.kr
《연구주제 》
Influence of different phenolic substances on physico-chemical properties of turmeric-gelatin composite film and application to fresh ground pork
2015년 2월 졸업
권상조 (Sang-Jo Kwon)
학위 │ 석사과정 (2013년 2학기 입학)
근무처 │ 네슬레 코리아
이메일 │ ksj10201@korea.ac.kr
《연구주제 》
Development of antimicrobial packaging material for fresh produce
이수현 (Soo Hyun Lee)
학위 │ 석사과정 (2013년 2학기 입학)
근무처 │ 오뚜기
이메일 │ lshdarkhorse@gmail.com
《연구주제 》
Development of anti-vermin packaging materials for brown-rice preservation
2014년 8월 졸업
신소향 (So-Hyang Shin)
학위 │ 석사과정 (2012년 2학기 입학)
근무처 │ SPC그룹
이메일 │ hyang731@skku.edu
《연구주제 》
Development of apple peel-based bioplastic film for food packaging
2014년 2월 졸업
조헌주 (Heon-Joo Jo)
학위 │ 석사과정 (2012년 1학기 입학)
근무처 │ LG화학
이메일 │ -
《연구주제 》
Development of anti-insect packaging material against Indian Meal Moth
2013년 2월 졸업
김성진 (Sung-Jin Kim)
학위 │ 석사과정 (2015년 1학기 입학)
근무처 │ 동서식품
이메일 │ bizkit700@naver.com
《연구주제 》
Developing Functional bio-plastic materials from Biomass and Biopolymer Composites
조아름 (Ah Reum Cho)
학위 │ 석사과정 (2015년 1학기 입학)
근무처 │ CJ제일제당
이메일 │ dkfma0210@skku.edu
《연구주제 》
Development of Antimicrobial packaging material using Microencapsulated Essential oil with Polyvinyl alcohol
2013년 졸업
오정민 (Jung Min Oh)
학위 │ 석사과정 (2011년 입학)
근무처 │ 한국식품연구원
이메일 │ bizkit700@naver.com
《연구주제 》
Antimicrobial and antimicrobial activities of various herbal teas
이윤정 (Yun Jeong Lee)
학위 │ 석사과정 (2011년 입학)
근무처 │ 샘표
이메일 │ dstary@naver.com
《연구주제 》
Development of anti-insect sachet to prevent the Indian meal moth (Plodia interpunctella)
2011년 졸업
강혜진 (Hye Jin Kang)
학위 │ 석사과정 (2009년 입학)
근무처 │ 동서식품
이메일 │ -
《연구주제 》
The Inhibitory effect of soy protein-coated walnut (Juglans regia) kernels on lipid oxidation
2010년 졸업
박혜연 (Hye Yeon Park)
학위 │ 석사과정 (2008년 입학)
근무처 │ 아웃백 스테이크하우스 코리아
이메일 │ -
《연구주제 》
Physical properties of antioxidant packaging film and release kinetics of antioxidant compounds from the films
신효진 (Hyo Jin Shin)
학위 │ 석사과정 (2008년 입학)
근무처 │ 국립수의과학검역원
이메일 │ -
《연구주제 》
Evaluation of antioxidant activity of edible plant extracts and their application to ground beef patties